از پرکاربردترین و با اهمیت ترین شیشه آلات آزمایشگاهی بورت می باشد که دو نوع ساده و اتوماتیک دارد. بورت اتوماتیک تشکیل شده از یک استوانه مدرج است که دقت بالایی دارد و در انتهای آن یک شیر تخلیه می باشد. این شیر تخلیه می تواند از جنس شیشه ای یا تفلونی PTFE باشد. جنس بورت از بوروسیلیکات یا پیرکس و جنس مخزن شیشه ای از پیرکس و بی رنگ و قهوه ای می باشند.
بورت یکی از ابزار آلات شیشه ای برای اندازه گیری حجمی می باشد که برای اندازه گیری حجمی از مایع خصوصا اندازه ی معرف ها در تیتراسیون به کار می رود. تفاوت آن با پیپت در دقت آن بوده که از دقت بالاتری برخوردار می باشد. بورت ها به قسمتهای کوچکی درجه بندی شده اند. بورتهای اتوماتیک دارای مخزنی هستند که به استوانه مدرج متصل هستند و محلول از طریق این مخزن به داخل استوانه راه می یابد.
بورت اتوماتیک با ساختاری به شکل استوانه مدرج از جنس شیشه متصل شده به یک مخزن و داشتن شیر تخلیه کنترل گر میزان خروج محلول در قسمت انتهایی خود، برای جابجایی محلول های تیتراسیون با دقت اندازه گیری ۰.۱ میلی متر بکار برده می شود. زمانیکه نیاز به تکرار مداوم تیتراسیون باشد از بورتهای اتوماتیک استفاده میشود. در این حالت محلول در ظرف پائینی بورت اتوماتیک ریخته شده و توسط کیسه هوایی که به آن وصل شده است بورت مرتبا پر میشود.
بورتهای اتوماتیک دارای حجم های متفاوتی میباشند. و مخزنهای شیشه ای، سفید یا قهوه ای رنگ هستند که با توجه به شرایط آزمایش مورد استفاده قرار می گیرند.
انواع بورت اتوماتیک
بورت ها دو دسته اند: بورت های حجمی و بورتهای پیستونی.
بورت های پیستونی
بورت های پیستونی با شکل ظاهری همچون سرنگ، داشتن مخزن خروج (سوراخ) و پستون، بصورت دستی و یا اتوماتیک عملکرد اندازه گیری و انتقال محلول ها را انجام می دهد.
بورت های حجمی
این قبیل از بورت ها نیز از جنس شیشه و یا پلاستیک، برای برداشتن حجم های معینی از مایعات بکار برده می شوند.
ویژگی بورت اتوماتیک
دارای حجم های مختلف
رنگ سفید یا قهوه ای
کاربرد بورت اتوماتیک
در اندازه گیری حجم مایع ها (تیتراسیون) به کار می رود.
بورتهای کلاس A دقتی معادل ۰٫۰۵ میلی لیتر دارند.
نکات و الزامات استفاده از بورت
در طی عمل تیتراسیون محلول تیتر کننده ، نباید به سرعت از بورت خارج شود. زیرا علاوه بر آن که امکان گذشتن از نقطه پایان وجود دارد، خطای خواندن در نقطه انتهایی هم زیاد می شود. معمولا سرعت خروج محلول از بورت نباید بیش از ۱۰ میلی لیتر در دقیقه باشد و محلول نباید به صورت قطرات سریع خارج شود.
در طی عمل تیتراسیون ، محلولی که از بورت به داخل ارلن مایر میریزد نباید در یک نقطه جمع شود بلکه باید در طول تیتراسیون مرتبا به هم زده شود تا قطرات کاملا در تمام نقاط آن پخش شوند. نوک بورت نباید از ارلن مایر خیلی فاصله داشته باشد تا قطرهها به اطراف پخش نشود.
بعد از هر تیتراسیون محلول باقیمانده در بورت ابتدا با آب و سپس آب مقطر شسته شود و شیر آن در حالت باز کرده و به طور وارونه به گیره وصل شود.
محلول نباید به طور طولانی در بورت بماند، مخصوصا اگر محلول قلیایی باشد. زیرا در این صورت شیر بورت بسته شده و باز کردن آن مشکل است.
شیر بورت باید با مقدار کمی گریس چرب شود تا براحتی بچرخد، زیاد بودن گریس باعث مسدود شدن شیر بورت میشود.
هنگام خواندن درجه بورت زمانی که محلولهای شفاف درون آن ریخته شده است باید دقت شود که سطح محدب مایع با خط درجه مورد نظر مماس باشد ولی در محلولهای رنگی مثل پرمنگنات پتاسیم باید سطح بالایی مایع با خط درجه مورد نظر مماس باشد.
بورت اتوماتیک یکی از وسایل و شیشه آلات پرکاربرد در آزمایشگاه می باشد که جهت اندازه گیری حجمی مورد استفاده قرار می گیرد و در شیمی تجزیه برای توزیع متغیرهای دقیقی استفاده شده و برای اندازه گیری حجمی از مایع خصوصا اندازه ی معرف ها در تیتراسیون به کار می رود. همانطور که می دانید برای خرید مطمئن تجهیزات آزمایشگاهی مستلزم مراجعه به فروشگاه های معتبر می باشیم و در خرید تجهیزات آزمایشگاهی، همواره باید دقت فراوان داشته باشیم، لذا در این زمینه سایت فروش مواد شیمیایی و تجهیزات آزمایشگاهی ۳۰o۲ اقدام به فروش انواع تجهیزات آزمایشگاهی متنوع با کیفیت و قیمت بسیار مناسب نموده است. شما کاربران گرامی می توانید با مراجعه به این سایت هرگونه تجهیزات و ظروف آزمایشگاهی مورد نیاز خود از جمله ارلن بیودی را به صورت آنلاین مشاهده کرده و اطلاعات و نکات مختصری نسبت به محصول مورد نظر بدست آورید سپس محصول خود را سفارش داده و در کمترین زمان و با قیمت و کیفیت بسیار مناسب خریداری فرمایید. سایت ۳۰o۲ با چندین سال سابقه در زمینه فروش مواد و تجهیزات آزمایشگاهی آماده خدمت رسانی به شما کاربران گرامی می باشد.