بالن ژوژه یا همان بالن حجمی از شیشه آلات حجم سنجی بسیار کاربردی در آزمایشگاه های شیمی میباشد که دارای یک خط نشان بر گردن آن است که نشان دهنده حجم دقیق بالن است. این بالن بسته به کاربردی که در آزمایشگاه دارد به دو صورت بالن ژوژه شیشه ای و بالن ژوژه پلاستیکی وجود دارد.
از انواع دیگر بالن ها می توان بالن چند دهانه ، بالن سنباده ای، بالن کجدال ، بالن خلاء و بالن تقطیر را نام برد.
شکل ظاهری بالن ژوژه به صورت ته صاف و دارای گردن بلند و باریک است که در انتهای گردن بالن خطی به صورت حلقه برای جلوگیری از خطای دید دور آن کشیده شده است و دارای یک درپوش پلاستیکی یا چوب پنبه ای برای استفاده راحت هنگام محلول سازی میباشد. بالن های ژوژه شیشه ای از جنس بروسیلیکات بوده که ضریب انبساط پایینی دارند و از دقت و مقاومت شیمیایی بسیار بالایی برخوردار هستند. بالن ژوژه عموما بدون رنگ میباشد اما برای برخی مواد حساس به نور مثل نیترات نقره به صورت رنگی عرضه می گردد. بالن ژوژه در حجم های مختلفی ساخته می شود.بالن های ژوژه در حجمهای ۱۰۰۰ ، ۵۰۰ ، ۲۵۰ ، ۱۰۰ ، ۵۰ ، ۲۵ میلیلیتری ساخته شده اند. پر کاربرد ترین بالنها در آزمایشگاه شیمی بالنهای ۱۰۰ ، ۲۵۰ میلیلیتری میباشد.
کاربرد بالن ژوژه
بالن ژوژه برای ساخت محلول های استاندارد ، محلول های شیمیایی، با غلظت مشخص و دقیق و به حجم رساندن محلول ها استفاده میشود ، به این نکته باید توجه داشت که هنگام ساخت محلول ها با استفاده از بالن ژوژه ، حلال باید تا خط نشانه پر شود. به صورتی که انتهای سطح مقعر محلول روی خط نشانه مماس گردد. بالن ژوژه برای رقیق کردن محلول ها نیز کاربرد دارد، همچنین میتوان از بالن ژوژه برای نگهداری محلول ها در حجم مشخصی در دمایی معین استفاده نمود.
نکات ایمنی و ضروری کار با بالن ژوژه
بالن ژوژه نباید حرارت داده شود زیرا حرارت سبب انبساط و کاهش حساسیت آن می گردد. در صورتی که حل شدن نمونه به گرم کردن نیاز داشته باشد، ابتدا نمونه را به همراه مقداری حلال در بشر تمیزی می ریزیم و سپس حرارت میدهیم تا کاملا خشک شود، سپس بعد از خنک شدن تا دمایی به بالون ژوژه منتقل می کنیم.
بالن حجمـی را معمولاً به کمک قیف ساده که در دهانه آن قـرار می گیرد، باید پر کنیم.
به علت باریک بودن گردن بالن ژوژه ، تغییر کوچکی در حجم محلول سبب اختلالات قابل ملاحظهای در ارتفاع انحنا میگردد.
محلول تهیه شده را نباید در بالن ژوژه نگهداری کرد، باید آن را به یک بطری تمیز و خشک انتقال داد. خصوصا اگر محلول تهیه شده درون بالن ژوژه ، یک محلول قلیایی باشد که باعث خورده شدن بالن و در نتیجه کاهش حساسیت آن میشود.
بهتر است بطری که محلول به آن منتقل میشود کاملا خشک و تمیز باشد. در صورت خشک نبودن بطری باید آن را چند بار با مقادیر کمی از محلول تهیه شده ، شستشو بدهیم ، سپس محلول را به آن منتقل کنیم.مشخصات محلول تهیه شده از جمله نام ، غلظت ، تاریخ تهیه و … روی بر چسبی نوشته و روی بطری چسبانده شود. قبل از استفاده محلول باید بطری خوب تکان داده شود تا آب متراکم شده در بالای ظرف کاملا با محلول ، مخلوط شود.
همانطور که گفته شد بالن ژوژه از جمله شیشه آلات و تجهیزات آزمایشگاهی پرکاربرد میباشد لذا خرید آن باید از فروشگاه های معتبر صورت گیرد، سایت فروشگاهی ۳۰o۲ فعال در زمینه فروش تجهیزات آزمایشگاهی و مواد شیمیایی با کیفیت و از برند های معتبر ارائه دهنده بالن ژوژه شیشه ای در حجم های مختلف می باشد.
شما خریداران گرامی می توانید تجهیزات آزمایشگاهی مورد نیاز خود را به صورت اینترنتی از سایت ۳۰o۲ سفارش داده و محصول مورد نظر خود را در کمترین زمان ممکن و با قیمت و کیفیت مناسب خریداری کنید.