مواد شیمیایی چیست؟

مواد شیمیایی موادی هستند که ترکیب شیمیایی ثابت و خصوصیات مشخصی دارند. این مواد را نمی توان با روش های جداسازی فیزیکی و بدون شکستن پیوندها تجزیه کرد. مواد شیمیایی می توانند به صورت مواد ساده، ترکیبات شیمیایی و یا الیاژ باشند که عناصر شیمیایی بسته به تعریف خود می توانند در این دسته قرار بگیرند و یا در این دسته صدق نکنند. برای جدا کردن مواد شیمیایی از مخلوط ها معمولاً آنها را خالص می نامند. آب خالص یک نمونه از مواد شیمیایی است آب یک رودخانه و آب ساخته شده در یک آزمایشگاه ویژگی‌های یکسانی دارند و نسبت بین مقدار هیدروژن و اکسیژن آن در هر دو حالت تغییر نمی کند. لازم به ذکر است که هیچ ماده ای به طور کامل خالص نیست و آلودگی در آن وجود دارد. از دیگر نمونه‌های مواد شیمیایی می توان به الماس( کربن)، نمک (سدیم کلرید)، شکر (ساکارز) و طلا اشاره کرد .

مواد شیمیایی چیست

مواد شیمیایی چیست

مواد شیمیایی به شکل های مختلفی مانند جامد، مایع، گاز و پلاسما وجود دارند و می توانند میان این فازها جابجا شوند. این مواد با استفاده از واکنش های شیمیایی می توانند با یکدیگر ترکیب شده و مواد شیمیایی جدیدی تولید کنند. برای مثال واکنش عنصرهای اکسیژن O۲ و هیدروژن H۲ یک جا تولید آب H۲o می کنند و درشرایط دیگر ماده ایی به نام آب اکسیژنه H۲O۲ تولید می کنند.
ساختاربدن شما، هوایی که تنفس می کنید، مواد غذایی و نوشیدنی های مصرفی همه و همه از مواد شیمیایی ساخته شده است.


تاریخچه مواد شیمیایی

مفهوم ماده شیمیایی در اواخر قرن هجدهم پس از کار شیمی دان فرانسوی ژوزف پروست بر روی ترکیب برخی ترکیبات شیمیایی خالص مانند کربنات اساسی مس کاملاً محکم شد. او به این نتیجه رسید که نسبت عناصر در یک ترکیب شیمیایی خالص همیشه ثابت است.
این نظریه اکنون به عنوان قانون نسبت های معین شناخته می شود. بعداً با پیشرفت روشهای سنتز شیمیایی به ویژه در حوزه شیمی آلی، کشف بسیاری از عناصر شیمیایی و تکنیک های جدید در حوزه تجزیه شیمیایی که برای جداسازی و تصفیه عناصر و ترکیبات از مواد شیمیایی به کار می رفت، منجر به استقرار شیمی مدرن شد.

مواد شیمیایی چیست

کاربرد مواد شیمیایی

کاربرد در آزمایشگاه:
در آزمایشگاه های سرتاسر دنیا افرادی مشغول تحقیقات علمی و کشف یافته‌های جدید هستند تا بتوانند به حل مسائل و مشکلات بشر کمک کنند. مواد شیمیایی آزمایشگاهی درصد خلوص بالایی دارد، به دلیل اینکه در انجام آزمایش و نتایج آن مشکلاتی به وجود نیاید و نتایج واقعی به دست آید. در واقع مواد شیمیایی با درصد خلوص بالا تنها در آزمایشگاه ها و برای انجام تحقیقات کاربرد دارند.
کاربرد در صنایع غذایی:
مواد شیمیایی که در صنایع غذایی استفاده می شود از اهمیت بالایی برخوردار است چون باید بتوان از آنها به عنوان مواد خوراکی استفاده کرد. به چند نمونه از این مواد در صنایع غذایی اشاره می کنیم.

مواد شیمیایی چیست

اسید سیتریک یک اسید خوراکی است که در ترکیبات نوشابه ها به چشم می خورد. اسید سیتریک یک اسید آلی است که به طور طبیعی در میوه هایی مانند پرتقال و لیموشیرین هم وجود دارد و به آن جوهر لیمو هم می گویند. از این اسید برای تنظیم ph و ایجاد طعم در مواد استفاده می شود. نیترات ها نمونه دیگری از مواد شیمیایی خوراکی هستند که در صنایع غذایی کاربردهای فراوانی دارد از نیترات ها برای افزایش زمان نگهداری مواد استفاده می شود. رنگ های خوراکی نیز نوع دیگری از این مواد اند که برای رنگ دهی و زیبایی به مواد خوراکی اضافه می شوند. یکی دیگر از مواد شیمیایی خوراکی تورین است که در نوشابه های انرژی زا از آن استفاده می شود، تورین باعث کاهش کلسترول و فشارخون می‌شود و عملکرد بافت چربی بدن را تنظیم می کند.


کاربرد در صنایع دارویی:
مواد شیمیایی استفاده شده در داروها از حساسیت بالایی برخوردار هستند و باید در تولید آنها دقت شود چرا که این مواد بر سلامتی انسان تاثیر گذاشته و خطای کوچکی می تواند منجر به اثرات جبران ناپذیری در بدن و حتی مرگ شود. مواد شیمیایی استفاده شده در داروها علاوه بر خاصیت درمانی و دارویی باید خوراکی هم باشند چون بعضی از داروها به صورت خوراکی وارد بدن می‌شود. از جمله این مواد پرکاربرد در داروها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اسیدها، بازها، اترها، هالید ها، اسیدهای آمینه، نمک‌های معدنی، حلال های آلی و ...

کاربرد در صنایع چرم:
برای ساخت چرم پوست حیوانات که بسیار فساد پذیرند را باید به ماده پایداری تبدیل کرد که برای این کار به مواد شیمیایی نیاز است. در واقع از مواد شیمیایی برای تبدیل پوست خام به چرم استفاده می شود. یکی از مواد شیمیایی پرکاربرد در چرم سازی سولفید سدیم یا تترا سولفید سدیم است که برای سست کردن ریشه های مو در پوست استفاده می شود. از فرایندهای اصلی در صنعت چرم سازی موگیری می باشد که برای انجام این مرحله از موادی مانند متیل آمین ،سولفیدات سدیم و کربنات سدیم استفاده می شود. آهک ماده شیمیایی دیگری است که در مراحل ابتدایی آماده سازی پوست کاربرد دارد و بعد از آن برای از بین بردن این اهک ها از ماده شیمیایی به نام نمک آمونیوم استفاده می شود. هم چنین برای رنگ کردن چرم ها از مواد شیمیایی مانند کرومات سرب و اکسید روی استفاده می شود.


کاربرد در صنعت چاپ:
در این صنعت مواد شیمیایی فراوانی کاربرد دارند که به تعدادی از آنها اشاره می شود: زایلین ، تولوئن واکسیلن در مرکب های چاپ کاربرد دارند. هم چنین برای ساخت رنگ ها از سولفور روی استفاده می شود. از الکل ها نیز به عنوان حلال برای مرکب های چاپ استفاده می شود.

کاربرد در صنایع شوینده:
بدون دخالت مواد شیمیایی، مواد شوینده نمی توانند به عنوان پاک کننده آلودگی ها استفاده شوند. برای مثال صابون که کاربردهای فراوانی در زندگی روزمره بشر دارد از مواد شیمیایی مانند گلیسیرین، اسیدهای چرب و نمک سدیم تولید شده است. در شامپوها برای پاک کنندگی از دی سدیم لورت سولفوسوکسینات استفاده می شود، همچنین در ترکیبات ان از اسید سیتریک برای تنظیم ph پوست سر و ضد شوره استفاده می شود.


طبقه بندی مواد شیمیایی

مواد شیمیایی به دو دسته مواد آلی و مواد معدنی تقسیم می شوند که در ادامه به بررسی هر کدام از آنها می پردازیم.
مواد شیمیایی آلی: این مواد از بدن موجودات زنده به دست می آیند اما امروزه مواد آلی در آزمایشگاه ها تولید می شوند. برای اولین بار یک دانشمند آلمانی به نام وهلر ماده ایی به نام اوره را در یک ازمایشگاه به دست آورد و ثابت کرد که این مواد می توانند در آزمایشگاه تولید شوند. کربن ساختار اصلی مواد آلی است. انواع مواد آلی عبارتند از: پارافین ها، روغن ها، هیدروکربن ها، الفین ها، استیلن ها، الکل ها، استرها، اترها ،آلدهیدها، کتون ها،  آمین ها، آمیدها، ترکیبات آروماتیک، اسیدهای کربوکسیلیک و اسیدهای آلی، ترپن ها

مواد شیمیایی چیست

مواد شیمیایی معدنی: با توجه به اینکه به شیمی ترکیبات کربن دار شیمی آلی گفته می‌شود مواد شیمیایی معدنی را می‌توان شامل تمام عناصر باقی مانده در جدول تناوبی دانست. البته کربن نیز در مواد شیمیایی معدنی وجود دارد مانند الماس. مواد معدنی در همه جا یافت می شوند. از ویژگی های آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
به صورت جامد یافت می شوند.
-
ساختار بلوری دارند به معنی آن که آرایشی منظم و تکراری از اتم ها دارند.
-
به طور طبیعی به دست آیند و ساخت دست بشر نباشند. 
-
یک ترکیب شیمیایی خاص داشته باشند.


تولید مواد شیمیایی

مواد شیمیایی توسط شیمی دانان، مهندسان شیمی و شرکت ها و موسسات مربوطه تولید می شود. روش های فراوانی برای تولید آن ها وجود دارد که شامل موارد زیر است:
آب زدایی، آبکافت، آرماتیک شدن، آسیل دار شدن، آمونیاک کافت، احتراق، استری شدن، اکسایش، الکل کافت، برقکافت، پلیمریزاسیون، تبادل یونی، تجزیه دوگانه، تخمیر، تشکیل سیلیکات، کراکینگ، تکلیس، خنثی شدن، دی آزو دار شدن و جفت شدن، سولفوردار و سولفات دار شدن، قلیایی شدن، احیاء، کربوکسیل دار شدن، معیان، نیترودار شدن، فیشر تروپش، هالوژن  دار شدن، هیدروژن دار شدن، هیدروژن زدایی، هیدروفرمیل دار شدن. 

مواد شیمیایی چیست

ایمنی مواد شیمیایی

بعضی از مواد شیمیایی خطرناک بوده و ممکن است به ما آسیب بزنند. بعضی از این مواد به آسانی آتش گرفته و یا حتی منفجر می شوند. بعضی دیگر سرطان زا بوده و یا ایجاد حساسیت می کند. در هر صورت باید از موادی که با آن کار می کنید اطلاعات کافی داشته باشید تا از خطرات آن در امان باشید. مواد شیمیایی معمولا با دو برگه همراه است که اطلاعات مفیدی به شما می دهد. یکی برگه اطلاعات فنی مواد شیمیایی که به آن TDS نیز می گویند که اطلاعاتی راجع به ویژگی های فیزیکی و شیمیایی ماده به شما می دهد مانند جرم مولکولی، ویسکوزیته، درصد خلوص و ... هم چنین توضیحاتی درباره نحوه مصرف این ماده شیمیایی در اختیار شما قرار می دهد. برگه دیگر، برگه اطلاعات ایمنی یا MSDS است. این برگه اطلاعاتی راجع به ترکیبات سازنده ماده شیمیایی و درصد عناصر آن می دهد. علاوه برآن دستورات ایمنی لازم هنگام استفاده از این ماده و یا هنگام وقوع حادثه را بیان کرده است. هم چنین مواد شیمیایی استفاده شده در صنایع غذایی، دارویی و بهداشتی باید علاوه بر دو برگه گفته شد برگه گواهی تجزیه یا COA هم داشته باشند.


فروش مواد شیمیایی

موسسه علمی نوین آریا با بیش از دو دهه سابقه‌ی فعالیت در زمینه‌ی تهیه، توزیع و فروش مواد شیمیایی و تجهیزات آزمایشگاهی با داشتن مجموعه ای با بیش از ۳۰۰۰ محصول شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی افتخار خدمت رسانی به دانشگاهیان، شرکت‎‌­ها و صنایع سبک و سنگین را دارد. فروش مواد شیمیایی آزمایشگاهی از برندهای مطرح بازار از جمله مرک، سیگما آلدریچ، آلفا ایسر و دایجونگ با مناسب­‎ترین قیمت به دانشجویان، دانشگاهیان و شرکت­­ های دانش بنیان و همچنین تهیه و فروش مواد شیمیایی صنعتی با بالاترین کیفیت و نازلترین قیمت به صنایع گوناگون جزو فعالیت های موسسه نوین آریا است. در راستای تسهیل دسترسی و صرفه جویی در وقت کاربران گرامی و در قالب وبسایت فروش مواد شیمیایی ۳۰o۲ اقدام به ارائه ی توضیحاتی مفید در مورد کاربردها، خطرات و راهنمای ایمنی کار با مواد شیمیایی و همچنین مقالات مناسبی در این مورد نموده­‌ایم. همچنین مفتخریم با ارائه‌ی مشاوره رایگان توسط افراد خبره و باتجربه در خدمات علمی و آزمایشگاهی شما عزیزان سهیم باشیم. با توجه به اینکه سایت فروش مواد شیمیایی ۳۰o۲ در حال به روز رسانی است، در صورت عدم یافتن محصول مورد نظر خود با ما تماس بگیرید.

محصولات مشابه

نانولوله های کربنی تک دیواره

Single-Walled Carbon Nanotubes
نانوتیوب های کربنی تک دیواره
آزمایشگاهی
SWCNTs
C
Product Nu:
CAS number: 308068-56-6
Molocular Weight:

نانولوله های کربنی چند دیواره

Multiwall Carbon Nanotubes, Multi-Walled Carbon Nanotubes
نانوتیوب های کربنی چند دیواره
آزمایشگاهی
MWCNTs
C
Product Nu:
CAS number: 308068-56-6
Molocular Weight:

نانوذرات کاربید بور

Boron Carbide Nanoparticles, Boron Carbide Nanopowder, B۴C Nanopowder, Nano B۴C
نانو پودر کاربید بور، نانوذرات بور کارباید، نانو پودر بور کارباید
آزمایشگاهی
B4C nanoparticles
B4C
Product Nu:
CAS number: 12069-32-8
Molocular Weight: 55.25

نانو گرافن اکساید

Nano Graphene Oxide Powder, GO nanopowder
نانو گرافن اکسید، پودر نانو گرافن اکساید، پودر نانوگرافن اکسید، گرافن اکساید
آزمایشگاهی
Nano Graphene Oxide
Product Nu:
CAS number: 1034343-98-0
Molocular Weight:

نانوذرات اکسید سیلیسیم

Silicon Dioxide Nanoparticles, Silica Nanoparticles
نانوذرات دی اکسید سیلیسیم، نانو سیلیکا، نانوذرات سیلیکا، نانو پودر سیلیکا، نانو پودر اکسید سیلیسیم
آزمایشگاهی
SiO2 Nanoparticles
SiO2
Product Nu:
CAS number: 7631-86-9
Molocular Weight: 60.08

نانوذرات اکسید تیتانیوم

Titanium dioxide nanoparticles, Nano TiO۲, TiO۲ nanopowder, Titanium dioxide nanopowder
نانو پودر دی اکسید تیتانیوم، نانو ذرات تیتانیوم دی اکسید، آناتاز، روتایل
آزمایشگاهی
TiO2 Nanoparticles
TiO2
Product Nu:
CAS number: 13463-67-7
Molocular Weight: 79.866

نانوذرات کاربید تنگستن

Tungsten Carbide Nanopowder, Tungsten Carbide Nanoparticles, WC Nanopowder, Nano WC
نانو پودر کاربید تنگستن، نانوذرات تنگستن کارباید، نانو پودر تنگستن کارباید
آزمایشگاهی
WC nanoparticles
WC
Product Nu:
CAS number: 12070-12-1
Molocular Weight: 195.86

نانوذرات کاربید تیتانیوم

Titanium Carbide nanoparticles, Titanium Carbide Nanopowder, Nano TiC, TiC nanoparticles
نانو پودر کاربید تیتانیوم، نانو پودر تیتانیوم کاربید، نانو ذرات تیتانیوم کارباید
آزمایشگاهی
TiC nanoparticles
TiC
Product Nu:
CAS number: 12070-08-5
Molocular Weight: 59.89

مقالات تخصصی مواد شیمیایی