محلول نقره نیترات یک مایع بی رنگ، کریستالی، شفاف، سمی، دمای ذوب ۲۱۲ درجه سانتی گراد (۴۱۴ فارنهایت) و دمای جوش ۴۴۴ درجه سانتی گراد (۸۳۱ فارنهایت) است. از محلول نیترات نقره برای تولید جوهر، آینه و دیگر ترکیبات نقره استفاده می شود. به علاوه، محلول نیترات نقره در مصارف مختلفی همچون پزشکی در قطره چشم، در دندانپزشکی و در صنعت برای آبکاری الکتریکی، عکاسی، مواد منفجره و ... مورد استفاده قرار می گیرد. محلول نیترات نقره با فرمول شیمیایی AgNO۳ یک ترکیب کریستالی و با انحلال پذیری بسیار بالا در آب است که از واکنش حل کردن نقره در نیتریک اسید بدست می آید. کاربرد محلول نیترات نقره در صنایع غذایی امروزه به یک امر بدیهی بدل شده است و بسیاری از کارخانه های تولید کننده مواد غذایی از این ماده شیمیایی استفاده می نمایند. چنانچه قصد خرید نیترات نقره را دارید می توانید به سادگی و با یک کلیک بهترین نمونه موجود در بازار کشور را از سایت تخصصی ۳۰o۲ خریداری فرمائید.
محلول نیترات نقره دارای خاصیت ضد عفونی کنندگی است و از این رو در گذشته در حوزه پزشکی برای ضدعفونی کردن زخمها استفاده میشده است. علاوه بر این، از محلول نقره نیترات در صنایع آبکاری، تولید رنگ و در آزمایشگاه به عنوان معرف یا شناساگر استفاده میشود. این ترکیب شیمیایی در شرایط محیطی به صورت کریستال های جامد سفید رنگ یافت میشود و در صورت بلع می تواند باعث ایجاد سوزش شود. محلول نیترات نقره کاربردها و مصارف بسیار متنوعی در صنایع مختلف همچون داروسازی و صنایع غذایی دارد. در پی تحقیقات صورت گرفته توسط یونانیان و رومیان باستان، آنها به خواص ضد باکتریایی محلول نیترات نقره پی بردند و از آن در حوزه ها و صنایع مختلف بهره بردند. امروزه این ماده شیمیایی در بسیاری از فرآیندها مانند شناسایی هالیدها، رسوب هالوژن، نقره اندود کردن آینه و آبکاری فلزات کاربرد دارد. در کل می تون گفت نقره یکی از انواع مواد شیمیایی به حساب می آید که از مشتقات آن مانند پودر نقره، نانوذرات نقره و ... استفاده های بسیار زیادی می شود.
به دلیل جایگزین شدن یون نیترات با سایر گروه ها که این امر باعث شده نیترات نقره به صورت فعال قابلیت انجام واکنش را داشته باشد، عمدتا از محلول نیترات نقره برای تولید بسیاری از ترکیبات نقره مانند هالیدها و اکسید نقره استفاده میشود. کاربرد محلول نیترات نقره در پزشکی و دندانپزشکی به عنوان ماده ضدعفونی کننده به منظور درمان زخم های دهان، جلوگیری از خون ریزی بینی، مراقبت از زخم ها در برابر باکتری ها و الودگی های موضعی ،عامل سوزاندن زگیل وغیره از گذشته مرسوم بوده است. همچنین، از محلول نقره نیترات در صنعت برای کاربردهایی از جمله آبکاری الکتریکی پوشش دهی نقره بر روی سطح نیکل در تولید زیور آلات، طلا و ساعت استفاده میشود. این ماده به عنوان معرف تولنس با ایجاد یک سطح آینه ای و بازتابنده کاربرد دارد. محلول نیترات نقره را می توان در جواهر سازی مورد استفاده قرار داد.
در روش ولهارد، حجم مضخصی از محلول نیترات نقره استاندارد به نمونه ای از ماده غذایی افزوده میشود. حجم نیترات نقره باید با همه یون های Cl موجود در نمونه واکنش انجام دهد و مقداری از آن باقی بماند. مواد آلی موجود به وسیله ی نیتریک اسید، پرمنگنات پتاسیم و حرارت اکسید می شوند. با اضافه کردن اتر یا استون، از ترکیب رسوب کلرید نقره با تیوسیانات پتاسیم جلوگیری میشود. در آخر می توان رسوب نیترات نقره را با استفاده از تیوسیانات پتاسیم استاندارد شده اندازه گیری کرد. از این روش معمولا برای فرآورده های گوشتی استفاده میشود و همچنین در مقایسه با روش مور از دقت بیشتری برخوردار است.
روش فاژان یکی دیگر از روش های اندازه گیری نمک موجود در مواد غذایی با استفاده از محلول نیترات نقره است. در این روش از معرف های جذبی در برابر نیترات نقره استفاده می شود. با وجود اینکه این روش نسبت به دو روش فوق الذکر از دقت بالا تری برخوردار است، از این روش بیشتر در کارهای تحقیقاتی استفاده می شود تا در کارخانه ها و صنایع.