اکسید آلومینیوم (Al۲O۳) یا آلومینا با فرمول شیمیایی Al۲O۳ و دارای انواع مختلف با رنگ های مختلف و در نتیجه کاربردهای مختلفی است. این اکسید یک اکسید آمفوتر مهم است. ناخالصی های موجود در اکسید آلومینیوم علت اصلی تنوع رنگ ترکیبات اکسید آلومینیوم است. اکسید آلومینیوم یک عایق الکتریکی اما رسانای حرارتی نسبتا بالایی است. به دلیل بالا بودن نقطه ذوب اکسید آلومینیوم این ماده از مقاومت و ثبات حرارتی بالایی برخوردار است. سختی بالای کرندوم به عنوان فراوان ترین فرم کریستالی موجود آلومینا که به آن α- آلومینا نیز گفته می شود، باعث شده از این ماده به عنوان ساینده و ابزار برش استفاده شود. اکسید آلومینیوم موجود بر روی سطح فلز آلومینیوم باعث حفاظت آن در برابر هوازدگی است. آلومینیوم فلزی یک ماده بسیار واکنش پذیر با اکسیژن اتمسفر است و یک لایه محافظت کننده از آلومینا بر روی قسمت های در معرض هوا ایجاد می کند. این لایه اکسیدی از اکسید شدن کل فلز آلومینیوم جلوگیری می کند.
برخی از آلیاژها مانند برنزهای آلومینیومی از ویژگی آنودایزینگ برای بهبود خاصیت مقاومت در برابر خوردگی بهره می برند. آلومینای حاصل از فرآیند آنودایزینگ دارای خاصیت و ویژگی آمورف یا دوخصلتی است. اکسید آلومینیوم دارای استحکام دی الکتریک خوب و مطلوبی است. آلومینا و کرندوم نامهای دیگر اکسید آلومینیوم هستند. نام های تجاری متنوع اکسید آلومینیوم نشان دهنده ی گستره وسیع استفاده از این ترکیب در صنایع مختلف است. استفاده عمده از اکسید آلومینیوم برای تولید فلز آلومینیوم است. اکسید آلومینیوم همچنین به عنوان یک ساینده (به دلیل سختی بالا) و یک ماده ی دیرگداز (به دلیل دمای ذوب بالا) استفاده می شود. کرندوم عمده ترین فرم کریستالی اکسید آلومینیوم است که در طبیعت یافت میشود. کرندوم شایعترین شکل طبیعی کریستالی اکسید آلومینیوم است. یاقوت سرخ (Ruby)و یاقوت کبود (Sapphire) انواع سنگ های هستند که از کرندوم ساخته می شوند. علت وجود رنگ های متنوع در این نوع آلومینا (کرندوم) در اثر وجود ناخالصی های آن می باشد. رنگ قرمز یاقوت سرخ به دلیل وجود ناخالصی کروم است. یاقوت کبود دارای رنگ های مختلفی است که این تنوع رنگ به دلیل وجود ناخالصی های مختلف مانند آهن، تیتانیم، وانادیوم و کروم است.
بوکسیت، فراوان ترین سنگ معدن آلومینا و شامل کانی های هیدروکسید آلومینیوم از جمله گیبسیت (Al(OH)۳)، بوهمیت (ð -Alo(OH))، دیاسپور (α-Alo(OH))، هیدروکسید و اکسید آهن، کوارتز و کانیهای رسی است. بوکسیت در خاک سرخ یافت میشود و میتوان توسط فرآیند بایر خالصسازی کرد. به آلومینای به دست آمده در روش بایر، آلومینای کلسینهشده گفته میشود. ترکیباتی همچون کلرین ها، فلرینها و بور باعث کاهش دمای تجزیه هیدروکسید میشوند. از این رو برحسب دمای کوره و افزودنی های مختلف، درصد آلفای آلومینا متفاوت خواهد بود. در روش بایر حتی امکان تولید آلومینایی با خلوص ۹۹.۹۹ درصد نیز فراهم است.