کربنات پتاسیم یک ماده قلیایی، بی رنگ، بی بو و شفاف است. کربنات پتاسیم در آب قابل انحلال اما در الکل اتیل نامحلول است. کربنات پتاسیم با نامهایی مانند خاکستر مروارید، نمک تارتار و یا پتاس نیز شناخته میشود که هر دو شکل ناخالص کربنات پتاسیم هستند؛ این ناخالصی ها شامل کلرید سدیم و برخی فلزات سنگین مانند آهن و سرب هستند. پتاسیم یکی از سه عنصر مهم مورد نیاز گیاهان است. کربنات پتاسیم یک ترکیب معدنی مهم برای صنایع مختلف است. در دمای اتاق، کربنات پتاسیم یک ماده جامد سفید رنگ است. کربنات پتاسیم به طور کامل در آب یونهای پتاسیم (K+) و یونهای کربنات (CO۳۲-) تقسیم می شود. حل شدن کربنات پتاسیم در آب یک واکنش گرمازا است. کربنات پتاسیم در دمای بالا تجزیه می شود و فاقد نقطه ذوب مشخصی است. کربنات پتاسیم یک ماده آب دوست است و بنابراین کربنات پتاسیم جامد به آرامی آب را از هوا جذب می کند. کربنات پتاسیم با فرمول شیمیایی K۲CO۳ به عنوان یک پودر سفید یا یک کریستال جامد بی رنگ و شور مزه است. تمام نمکهای کربنات بی خطر هستند. کربنات پتاسیم معمولا به شکل پودر کریستالی یا دانه ای در دسترس است و تمایل به جذب آب از هوا دارد. آنچه به حفظ آب در خاک، تقویت ریشه و ساقه گیاهان کمک می کند وجود کربنات پتاسیم در کودها است. کربنات پتاسیم یکی از مواد شیمیایی است که به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد و دارای ویژگیهای کارآمد و مفید بسیاری می باشد.
امروزه، هیدروکسید پتاسیم تولید شده از طریق الکترولیز نمک کلرید پتاسیم با دی اکسید کربن واکنش داده و کربنات پتاسیم تولید می شود. یکی از روش های تولید کربنات پتاسیم تبدیل کلرید پتاسیم به هیدروکسید پتاسیم توسط الکترولیز، سپس واکنش هیدروکسید پتاسیم با دی اکسید کربن به منظور به دست آمدن بی کربنات پتاسیم و در نهایت، تجزیه حرارتی بی کربنات پتاسیم و تولید آب، دی اکسید کربن و کربنات پتاسیم است. یکی دیگر از روشهای آماده سازی کربنات پتاسیم واکنش ترکیبی از کلرید پتاسیم، کربنات منیزیم یا اکسید منیزیم و دی اکسید کربن در فشار ۳۰ اتمسفر با تشکیل یک نمک دوگانه و در آخر گرم کردن نمک برای تهیه کربنات پتاسیم است.
استفاده عمده و اصلی از کربنات پتاسیم در تولید کود، صابون و شیشه مقاوم در برابر حرارت است. کربنات پتاسیم در تولید شیشه های مخصوص مانند صفحه نمایش تلویزیون، لامپ های پرتو کاتدی و لنزهای اپتیک، مواد شوینده و پاک کننده ها، مواد شیمیایی در عکاسی، محصولات کشاورزی، تصفیه گاز، حفاری چاه نفت، افزودنیهای لاستیک، صنایع لبنی، کاتالیزورهای پلیمری، بی کربنات پتاسیم، سیمان و منسوجات، صنعت ساخت کاغذ، تهیه پتاسیم سیانید، در کشاورزی به عنوان کود، تولید صابون و به عنوان عامل خشک کننده استفاده می شود. بیشترین استفاده از کربنات پتاسیم صنایع شیمیایی است که در آن به عنوان مواد اولیه برای تولید سایر ترکیبات شیمیایی مانند پتاسیم سیلیکات استفاده می شود.
برای لعاب در ساخت سفال، تولید رنگدانه ها و جوهر چاپ، به عنوان افزودنی در برخی محصولات غذایی مانند شکلات، دباغی چرم و رنگرزی، شستشو و تمیز کردن پشم و به عنوان شار در فلزکاری از کربنات پتاسیم استفاده می شود. در آزمایشگاه های داروسازی از کربنات پتاسیم به عنوان یک ماده خشک کننده یا به عنوان منبع پتاسیم استفاده می شود. همچنین در آتش خاموش کنها و کاستن درجه سختی آب استفاده می شود.
کربنات پتاسیم خشک یا محلول باعث ایجاد حساسیت و التهاب چشم، پوست، سیستم تنفسی، گلو و معده می شود. خطرات و مشکلات ناشی از کربنات پتاسیم به دلیل ویژگی محلول در آب بودن کربنات پتاسیم است (هنگامی که کربنات پتاسیم در آب حل می شود یا هنگامی که توسط بافتهای مرطوب در بدن جذب می شود). کربنات پتاسیم محلول در آب یک باز متوسط است. کربنات پتاسیم به شدت با اسیدها، تری فلوراید کلر و پودر فلزات واکنش می دهد. کربنات پتاسیم غیرقابل احتراق است. کربنات پتاسیم توسط دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش جذب و باعث تحریک و خوردگی پوست، چشم، دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش و نیز و تهوع، استفراغ و سوختگی می شود. کربنات پتاسیم سرطان زا یا ژنوتوکسیک نیست و به DNA آسیب نمی رساند.
کربنات پتاسیم خطر کمی برای محیط زیست دارد، چراکه یونهای پتاسیم و کربناتها به طور طبیعی در محیط به طور گسترده یافت می شوند. یونهای کربنات منجر به افزایش pH آب میشود. با این حال، pH آب آشامیدنی به منظور اطمینان از مقدار مناسب وجود کربنات پتاسیم باید مورد بررسی قرار بگیرد.
کربنات پتاسیم باید در یک مکان سرد و خشک، دور از اسیدهای قوی، با تهویه مناسب و درون ظروف درب بسته نگهداری شود. هنگام تماس با گرد کربنات پتاسیم استفاده از ماسک توصیه می شود. از ورود کربنات پتاسیم به زهکشیهای آب جلوگیری کنید. در صورتی که کربنات پتاسیم بر روی زمین و یا مکان دیگری ریخته شود باید قسمتهای آلوده را با آب کاملا بشویید.
در صورت تماس کربنات پتاسیم با چشم آن را با آب به مدت حداقل ۱۵ دقیقه شستشو دهید، در صورت تماس کربنات پتاسیم با پوست به سرعت لباسهای آلوده را خارج کرده و پوست را با آب زیاد شستشو دهید، در صورت مصرف کربنات پتاسیم آب بنوشید، با استنشاق بخار یا گرد و غبار کربنات پتاسیم به محلی با تهویه مناسب بروید؛ و در نهایت به پزشک مراجعه کنید.
موسسه علمی نوین آریا با راه اندازی سایت فروش مواد شیمیایی ۳۰o۲، به فروش مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی مختلف با برندهای مطرح بازار از جمله مرک، سیگما آلدریچ، آلفا ایسر و دایجونگ پرداخته است. کربنات پتاسیم نیز مانند دیگر مواد شیمیایی صنعتی و آزمایشگاهی از جمله مواد شیمیایی است که با توجه به بالا بودن کیفیت،تسهیل دسترسی و صرفه جویی در وقت کاربران مورد توجه مشتریان قرار گرفته است.